Wie zet je job op z'n kop

computerbug

De term 'debuggen' werd IT-gemeengoed dankzij pionierster Grace Hopper, zo gaat het verhaal. Een verdwaalde mot in het relais van de Mark II zou de goeie werking van het systeem in de weg gezeten hebben. De weggeplukte mot wordt trouwens nog steeds tentoongesteld als hightech-artefact.

 

Het lijkt erop dat er op de werkvloer ook een stevige bug ronddoolt. Het laatste State of Enterprise Work Report geeft aan dat de productiviteit van de gemiddelde werknemer in 2016 naar een zorgwekkend 39% daalde. Het jaar daarvoor deden we niet veel beter, met een schamele 46%. Minder dan de helft van onze tijd gaat naar het produceren van toegevoegde waarde!

 

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de mottenplaag die het rendement teistert, bestaat uit collega's en leidinggevenden. Te pas en onpas komen ze de beklimming van de beklimming van de stapels werk belemmeren. Da's waar het probleem aangepakt moet worden.

 

Oh ja, die computerproblemen bestonden al van voor die ene mot stokken in de wielen stak. Grace Hopper gaf het zelf ook al aan. De term komt uit het Welsh en verwijst naar kwade geesten, 'bwgs' waar geen remedie voor bestaat. Je zult ze in de eerste plaats zelf te lijf moeten gaan. 

Peter T'Hooft, 18 oktober 2016