Slimme machines kunnen niet kwaad worden

kameel

Kamelen kunnen kwaad worden. Zo vergat vorig jaar een kamelendrijver z'n dier in de zon, waarop het oververhitte beest de man onthoofde.

 

Kamelen staan er ook voor gekend dat ze jaren na de feiten nog wraak kunnen nemen voor onrecht dat hen ooit werd aangedaan. Ze vergeven niet snel en vergeten ook niet snel.

 

Kamelen zijn niet uniek, als het over uitgestelde vergelding gaat. Ook paarden, olifanten, honden … passeren op een drafje de revue. Het samengaan van gramschap en geheugen heeft iets frappants. Iets dat de balans tussen recht en onrecht overeind houdt. Iets waar we zelf voortdurend mee worstelen, schuldig of slachtoffer.Bang voor artificiele intelligentie

Is het omwille van onze verloren onschuld dat artificiële intelligentie ons de stuipen op het lijf jaagt? Omdat we geloven dat slimme machines ook boos kunnen worden?

 

In ieder geval maken we op die manier duidelijk dat we het verschil tussen gevoel en verstand niet vatten.Laat gevoelens net datgene zijn waar we in de toekomst mee kunnen uitblinken. Zoals die traders die betere resultaten neerzetten, door gebruik te maken van hun buikgevoel. Dat machines voor ons gaan denken, daar kunnen we alleen maar naar uitkijken. Zo krijg jij eindelijk toch tijd voor wat echt telt in jouw praktijk.

 

Wil je van gedachten wisselen over de toekomst van jouw zaak, kantoor of praktijk? Wachten is niet nodig, contacteer mij.

Peter T'Hooft, 25 september 2017