Florence Nightingale werd meer dan tweehonderd jaar geleden geboren in Italië. Haar Britse ouders gaven haar de naam van haar geboorteplaats: Firenze.
Florence groeide op in een welstellend gezin waar verstandelijke ontwikkeling centraal stond. De intelligente jongedame blonk uit in wiskunde. Ze kreeg thuisonderricht omdat het in die tijd ongepast was dat meisjes verder studeerden.
Vrouwen van stand hadden nauwelijks professionele kansen. Op zoek naar zingeving, begon Florence op haar vierentwintigste te reizen: Egypte, Frankrijk, Duitsland, … Vanuit dat laatste gastland kwam ze weer thuis als geschoold verpleegster, om in 1850 in Londen een verpleeghuis voor vrouwen op te richten.
Vier jaar later mengde het Verenigd Koninkrijk zich in de Krimoorlog. Telegrafie – nieuwe technologie – zorgde ervoor dat er haast live verslag gedaan werd van het militaire conflict. En toen het aantal gesneuvelde soldaten buitensporige cijfers noteerde, roerde de publieke opinie zich.
Oorlogsverslaggever William Howard Russell beschreef in z’n krantenartikelen de erbarmelijke zorg aan de gewonden. Nightingale pikte erop in en werd gesteund door de minister van oorlog met 38 verpleegsters naar de Krim gestuurd. Ze stelde snel vast dat er meer soldaten stierven aan ziektes dan aan hun eigenlijke verwondingen.
Florence introduceerde er de hygiënemaatregelen die ze bij ziekenzusters geleerd had. De gedragsregels die ze zich in de Duitse verpleegstersschool aangemeten had, maakte dat sterfte door ziekte bij gewonde soldaten spectaculair daalde. Ze hield de aantallen nauwgezet bij.
Toen ze in 1856 terugkeerde naar Engeland, kreeg ze de kans om aan politici duidelijk te maken dat het verzorgen van gewonde soldaten anders moest. In plaats van haar verslag vol woorden te proppen, gebruikte ze infographics.
Gesteund door de wiskundelessen die ze als jonge vrouw gekregen had, maakte ze met een grafische voorstelling van cijfers in een vingerknip haar punt. Ze lekte haar grafieken zelfs naar de pers, toen legerartsen haar nieuwerwetse ideeën bekritiseerden.
Tenslotte volgden er maatregelen om de hygiëne in veldhospitalen te verbeteren. En zo staat Florence Nightingale ook geboekstaafd als voortrekker in het overtuigen met een beeldgrafiek.
Foto: Wikimedia · detail uit een foto van Henry Hering.