Leren schrijven zonder machine

typemachine lettera 22

In het begin van de zestiger jaren schreef Leonard Cohen z'n tweede – dat was tegelijk ook z’n laatste – roman op het Griekse eiland Hydra. Beautiful Losers werd een spraakmakend cultverhaal. Hij tikte het uit op een olijfgroene Olivetti 22 met zwarte toetsen en witte letters. Zoals dat toen ging, gebruikte de schrijver carbonpapier om meteen enkele kopies van z’n werk te hebben.

 

De Canadese dichter-muzikant laveerde in die tijd door woelige wateren. Hij verloor de dubbels van z'n manuscript in een windvlaag, waardoor hij even bakzeil moest halen. Hij bezeilde een relatie met Marianne Ihlen, waaruit – samen met de relatie – een pakkend nummer strandde. Het verhaal doet zelfs de ronde dat hij de periode in Hydra afsloot door z'n Lettera 22 in zee te keilen.focus op het verhaal

Schrijvers timmeren aan één verhaal. Terwijl ze hiermee bezig zijn, kruisen verschillende andere voorvallen hun dagelijkse leven. Wanneer ze schrijven is een afgeschermd hier-en-nu voelen bijzonder belangrijk. Als je niet to-the-point schrijft, ontspoort het relaas dat je als auteur wilt brengen.op maat van het verhaal

Schrijfmachines en schrijvers, ooit was het een cliché. En toch hielden ze auteurs beter bij de les dan een tekstverwerker. Agatha Christie sloot zich af van de buitenwereld door zuinig te zijn met woorden, iets waar haar Remington bij hielp. Ernest Hemingway stak een fysiek tandje bij, door z'n Royal rechtopstaand te gebruiken.Toen we nog met koppige machines schreven, moest een tekst wel gedoseerd zijn. Getikte letters zaten erop of ernaast. Vandaag krijgen auteurs af te rekenen met teveel welwillende technologie. Doordat die technologie nauwelijks nog moeite vereist, spuien we onze ideeën razendsnel en ongestructureerd.

 

Met gebruiksvriendelijke schrijftechnologie moeten we anders omgaan. Anders zullen jouw klanten verzuipen in de zee van stuurloze overvloed die dezelfde technologie ons serveert. Bijsturen is essentieel, wanneer je schrijft zonder machine.

 

Durf je het niveau van jouw schrijfsels laten beoordelen? Maak een afspraak.

Peter T'Hooft, 11 maart 2018