Een marketingplan blijft een onvoorspelbare puzzel

kintsugi

Een theeceremonie, daar hield Ashikaga Yoshimasa van. Hij had zelfs een favoriet theekommetje, de shogun die 500 jaar geleden in Japan aan de macht was. Op een dag kletterde het op de grond, in stukken uiteen.

 

De scherven werden naar China gestuurd. Daar was het herstellen van gebroken porselein een ambacht. Toen het kommetje terugkeerde bleek het resultaat bedroevend. De scherven waren onzorgvuldig met krammen terug ineengezet. Een van Yoshimasa's hovelingen moet toen gedacht hebben dat dat beter kon. De stukjes werden met een laagje goud netjes aan mekaar gelijmd.

 

Het herstelde theekommetje was waardevoller dan voordien. Het maaksel stond zelfs op een lijn met de wereldbeschouwing van de heersende shogun. En die kijk op de werkelijkheid werd diens voornaamste nalatenschap voor de Japanse cultuur: wabi-sabi. Met de omgeving omgaan als een tijdelijke, onvolledige en onvolmaakte realiteit. Helemaal zen. Kintsugi, het aaneenzetten van gebroken keramiek, maakt nog steeds deel uit van die cultuur.dan valt Jouw marketingplanning in duigen uiteen

Een jaarlijkse marketingplanning staat haaks op wabi-sabi. Zo'n marketingplannen doelen op een controleerbare werkelijkheid. Ze lonken naar een rooskleurige toekomst in plaats van rekening te houden met de harde realiteit. Volledig en volmaakt, zo worden ze trouwens graag gepresenteerd.

 

Er wordt een tijdslijn uitgetekend met acties en campagnes. Er wordt een contentkalender opgesteld die inspeelt op voorspelbare gebeurtenissen. Budgetten worden netjes opgedeeld. Targets worden er als een zwaard van Damocles boven gehangen.

 

Het is vaak een verplicht nummertje dat eens per jaar passeert. Zo'n marketingplan is leuk tijdverdrijf voor managers. Onschuldig als je er rekening mee houdt dat de werkelijkheid er plots heel anders kan uitzien. Sinds de coronacrisis hoeft hier geen tekeningetje meer bij.

 

Wanneer een planning op een veronderstelde toekomst gefundeerd wordt, loopt het fout. Zo'n plan bevat teveel fantasie en houdt rekening met teveel details. Zodra je de controle over de werkelijkheid verliest, verkramp je. Je gaat bruusk op de rem staan. Of erger nog, je blijft gas geven alsof alles volgens plan verloopt.Je kunt beter plannen maken die op een voorspelbare toekomst gefundeerd zijn. Zo'n plan moet eenvoudig zijn. Het kost zelfs niet veel tijd.

 

Je begint bij de maanden die mekaar opvolgen. Dat is simpel. Daarin zullen een aantal zaken sowieso plaatsvinden. Lijst die op. Aanvaard tegelijk dat er in het dan-en-nu onvoorspelbare zaken zullen gebeuren. Hou rekening met de resultaten die je moet behalen om gezond te zijn. Daar stem je zowel je marketing als je onderneming op af.

 

Maak dat je marketingplan de achillespees van jouw organisatie niet wordt. Marketing is puzzelen met de stukjes die je in handen krijgt. Dat kunnen ook scherven zijn.

 

Plan in tijdspannes van een jaar, een kwartaal, een week. Een jaar inplannen, is in 1 uur gefixt. Een kwartaal kun je in 2 tot 3 uur onder de loep nemen. Een week krijg je in een kwartiertje van to-do's voorzien. De rest is actie. Schikken naar situaties. Gebruik maken van opportuniteiten. Creatief zijn met wat zich aandient.

 

Zullen we dat eens bekijken voor jouw onderneming? Wijs me de weg naar jouw site, om te beginnen.


Peter T'Hooft, 31 maart 2020